Nyheten om at Tony Joe White er død av hjerteslag, 75 år gammel, kom brått i går kveld. Han døde dagen før, angivelig uten forvarsel og uten at det var sykdom inne i bildet. Slik sett var han selvfølgelig heldig. Ikke desto mindre er det uendelig trist, ikke minst for familien, men også for musikkentusiaster verden over som vet å sette pris på Whites karakteristiske swamp rock.

En av Whites mest kjente sanger, «Polk Salad Annie», ble en stor hit i 1968 og var med på debutalbumet Black & White som også inneholdt en annen av hans virkelige signatursanger, «Willie And Laura Mae Jones». Begge har vært covret av et uoversiktlig høyt antall andre artister, førstnevnte av alle fra Elvis Presley til de norske skramlerockerne Quarter Wolf, sistnevnte av blant annet Dusty Springfield og Norges kanskje aller beste vokalist, Paal Flaata. Nevnes må selvsagt også «Rainy Night In Georgia», som ikke minst er kjent gjennom Brook Bentons fantastiske versjon.

Musikken hans nådde for øvrig ikke bare våre hjemlige breddegrader heller. Både Joe Dassin og Johnny Hallyday, to av Frankrikes største popstjerner, gjorde fine tolkninger av flere av sangene hans.

Vår mann fikk en ny vind da Tina Turner fikk en hit med «Steamy Windows» i 1989, en av flere White-komposisjoner på albumet Foreign Affair. På dette tidspunktet hadde han mer eller mindre vendt platebransjen ryggen, men inspirert av suksessen spilte han inn albumet Closer To The Truth som ble en betydelig suksess i 1991. I årene siden har han jevnt og trutt gitt ut gode album, og er det én mann som virkelig kan sies å definere lyden av et amerikansk sumplandskap er det Tony Joe White. John Fogerty, JJ Cale og andre får ha meg unnskyldt. Ingen artister låter så deilig og forførende «skittent» som White. Dette er the real deal.

I anledning den triste nyheten om Whites død har jeg satt sammen en spilleliste på 75 titler, en for hvert år han ble, med både hans egne innspillinger (dessverre er ikke alle platene hans tilgjengelige digitalt) og versjoner gjort av andre. Alle de nevnte artistene er med, i tillegg til blant annet Wilson Pickett, Joe Cocker, Ray Charles, Emmylou Harris, Irma Thomas og Waylon Jennings. Kjenner du ikke Tony Joe Whites musikk fra før er det slett ikke for sent. Den varer nemlig evig. God lytt!

Sjekk også: Hockneys fantastiske albumdebut