(#konkurranse #reklame)

The Delines kommer tilbake til Norge, og jeg har billetter å dele ut til konserten 19. april i samarbeid med Asker Kulturhus.

Enkelte mennesker er i den priviligerte situasjonen at alt de tar i blir til gull, ikke nødvendigvis i bokstavelig forstand, men i det minste i overført betydning. Willy Vlautin er et av disse. Vlautin, født i Reno, Nevada og nå bosatt i Portland, Oregon, var i mange år frontfigur, sanger og låtskriver i bandet Richmond Fontaine, der han skrev sanger som om de var små noveller, historier om skakkjørte eksistenser på livets skyggeside, primært satt til hjembyen. Det ble 11 album totalt, før bandet ga seg i 2016.

Så tidlig som i 2006 skrev han sin debutroman, nydelige Motel Life om to lutfattige brødre, Frank og Jerry Lee, som flykter ut av Reno etter at Jerry Lee kjører i fylla og ved et uhell tar livet av en tenåring som kommer syklende i stormen. Det er en historie som er veldig typisk både for Vlautins forfatterskap og hans låtskriving, og han har skrevet ytterligere fem romaner av skyhøy kvalitet. Hvis du kan tenke deg en krysning av John Steinbeck og Barry Gifford er du ikke så langt unna hva Willy Vlautin er god for.

Parallelt med at han jobbet med Richmond Fontaine startet Vlautin bandet The Delines. Han trengte en kvinnelig vokalist som kunne synge partiene Deborah Kelly hadde fremført på debutalbumet Post To Wire, og fant Kellys søster Amy Boone som ble med på turné. Han falt så pladask for stemmen til Amy Boone – litt kjølig, livstrett og ikke minst ekstremt sårbar – og begynte å skrive sanger hun kunne fremføre. Det resulterte i et nytt band, The Delines, med et uttrykk som skilte seg fra Richmond Fontaines countryinspirerte heartlandrock, mer en type countrysoul med nydelige blåsere og et musikalsk nedslagsfelt i skjæringa Tony Joe White/Bobbie Gentry. Det fabelaktige debutalbumet Colfax så dagens lys i 2014.

The Delines fulgte raskt opp med en limited edition-utgivelse kalt Scenic Sessions som tydeligvis ikke var ment som et «ordentlig» album, men jaggu låter som det, før innspillingen av det egentlige andrealbumet The Imperial startet. Da var uhellet ute. Amy Boone havnet i en svært alvorlig trafikkulykke som praktisk talt invalidiserte henne i et par år. Det førte til at ferdigstillelsen av The Imperial ikke kunne finne sted før i 2018, med utgivelse året etter. Resultatet var en plate som var enda bedre enn debuten, med imponerende komposisjoner som «Cheer Up Charley», «Holly The Hustle» og «Eddie & Polly». Du er gjort av stein hvis du ikke føler iallfall et lite stikk av empati når du hører historiene om disse triste skjebnene, nydelig skrevet av Willy Vlautin og perfekt formidlet av Amy Boone.

Den påfølgende turneen førte The Delines til Oslo og Krøsset der de gjorde en utsøkt konsert, og nå kommer de tilbake til hovedstadsområdet, denne gangen til Asker Kulturhus, for å vise seg frem med enda flere nye sanger, fra det fantastiske tredjealbumet The Sea Drift som kom i april. Denne gangen er hverken Portland eller Reno åsted for handlingen i sangene, men derimot gulfkysten i Texas og Louisiana, og jeg skal hilse å si det historier som sitter. Nok en gang viser Willy Vlautin seg som en forteller av rang.

Jeg har i samarbeid med arrangørene fått anledning til å dele ut noen billetter til konserten som finner sted i Asker Kulturhus tirsdag 19. april. To vinnere får to billetter hver slik at de kan ta med seg noen de er glad i for å se verdens fineste band de færreste har hørt om. Tar jeg ikke mye feil blir det nok en aften av det skjellsettende slaget, så hit vil du.

For å bli med i trekningen må du svare på følgende spørsmål: Hva heter debutromanen til Willy Vlautin?

Svar sender du til [email protected] med «The Delines» i emnefeltet, innen tirsdag 12. april.