Hver fredag klokken 19 blank er det hjemme alene-fest på NRK P13, eller i det minste noe som minner om hjemme alene-fest. Superstars, hiphop med mer-programmet til Don Martin og Jørgen Nordeng, er et overskuddshorn av ekstrem entusiasme, fininnstilt spisskunnskap, fet musikk og blytung nerding. Er du ikke hiphopfan fra før blir du det etter et par timer i selskap med disse gutta.

Martin og Jørgen er som mange vil vite to av Norges mest profilerte hiphopartister, med bakgrunn fra henholdvis Gatas Parlament og Tungtvann. De har senere hatt – og har stadig – svært vellykkede solokarrierer. Begge har vært på innsiden av det norske hiphopmiljøet i 25-30 år og er således soleklare garantister for troverdigheten til et program som Superstars.

Konseptet er roughly det at Martin og Jørgen sitter i studio og babler i munnen på hverandre og spiller kule låter, ikke bare innen hiphop, men også funk, soul, reggae og andre beslektede sjangere. Her handler det om å sette hiphop i sitt rette perspektiv, både musikalsk og historisk. Og jeg skal hilse å si de gir perspektiv. De to er helt idiotisk kunnskapsrike og sitter på godt over et halvt århundre samlet hiphoperfaring, først som fans, senere som både fans og artister.

Jørgen, opprinnelig fra Ørnes i Nordland, og Martin, romsøsgutt og groruddøl, blander sine respektive dialekter med et rikt utvalg hiphopsjargong og amerikanske kraftuttrykk. Når Martin blir varm i trøya blir det så mye street i monitor at du får intenst lyst til å kjøpe baseballcap, tunge gullkjeder og nye sneakers med en eneste gang. Den entusiasmen han formidler all kunnskapen sin med får meg mest av alt til å gape av beundring. Jørgen holder noe mer igjen i forhold til Martin, men ikke mye. Også han bobler over av entusiasme og har formidlingsevner langt utover det en gjennomsnittlig radiovert kan skryte på seg.

På grunn av koronatiltak sitter de to for tiden på hvert sitt sted under sending, men programmet taper ikke så mye på det som man kanskje skulle tro. De har hver sine sekvenser og trenger derfor ikke hyle like høyt som ellers for å overdøve hverandre, men de er minst like entusiastiske også uten å jazze hverandre opp som de pleier. Jeg blir like lamslått over det skyhøye og ekstremt detaljerte kunnskapsnivået og koser meg like mye, om et uttrykk som «å kose seg» er det rette i denne sammenhengen. Moro er det jaffal.

Superstars er dessuten et program som virker fullkomment fritt for filter og sensur. Jørgen og Martin gjør det de vil, sier det de vil, spiller det de vil, og takk og pris for det! Noe av det beste ved hiphopkulturen er at den er i evig opposisjon, og således skyter de to programskaperne blink. Sist fredag var 1. mai, og i anledning dagen var programmet forbeholdt det gutta omtalte som oppviglermusikk. Vi fikk låter fra så forskjellige artister som Talib Kweli, Tapper Zukie, The Chi-Lites, 2Pac og Arrested Development og ble i tillegg litt klokere slik vi alltid blir.

De som kjenner meg vet utmerket godt at jeg aldri har vært noen stor hiphopentusiast og har svært begrenset kunnskap om og kjennskap til sjangeren, men en ting skal jeg ha, og det er at jeg aldri har avvist den. Hiphop og rap har fulgt meg siden jeg første gang hørte Sugarhill Gangs «Rapper’s Delight» i 1979 og selvsagt ikke skjønte en dritt, annet enn at det var kult. Når jeg hører Superstars hver fredag skjer akkurat det jeg antar Jørgen og Martin er ute etter, at jeg blir inspirert til å spille mer hiphop. Det er det som er ekte formidlingsevne.

For øvrig er dette med formidlingsevne og entusiasme ikke forbeholdt Superstars. P13 har også programverter som Totto Mjelde og Kjartan Ericsson (Stjernepose), Malin Pettersen (Kåbbåi), Espen Omdahl (Transmission) og Thomas Felberg (Felbergs Rock & Cocktails), for å ha nevnt noen andre som vet hva de snakker om.

Sjekk ut Superstars hver fredag 19.00 på NRK P13 og gå gjerne til hjemmesiden for å høre tidligere program.