The Beatles
«1+»
(Apple/Universal)
[usr 6 text=»false»]

The Beatles’ samlealbum 1 ble opprinnelig utgitt for nøyaktig 15 år siden, 13. november 2000. Nå er samme album ute i kraftig forbedret, og ikke minst utvidet, utgave, med to DVDer eller Bluray-disker som bonus. Tittelen symboliserer alle nummer en-hits «the Fab Four» noterte seg for i England og USA i årene 1963 – 1970, 27 i tallet, og de aller fleste er fantastiske, tidløse klassikere.

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr spilte inn i alt 11 rene studioalbum (12, hvis man teller med Magical Mystery Tour) hvorav et var dobbelt, en håndfull EPer, samt et betydelig antall singler som ikke var med på albumene, alt dette fra 1962 til 1969, før eventyret var ugjenkallelig slutt året etter, før noen av dem var fylt 30 år. Er det mulig, liksom? De etterlot seg ikke bare en musikalsk arv som er så godt som uslåelig, de utøvde også en innflytelse på popmusikken som ingen er i stand til å matche. The Beatles’ musikk lever evig, og ekkoet av den hører vi fremdeles i ny musikk laget av nye artister. I dag er det ikke uvanlig at et band eller en artist bruker de samme syv årene på å lage ett album som The Beatles brukte på hele sin katalog.

Les også: Destroyers nyeste mesterverk

De 27 låtene som utgjør 1 taler sitt tydelige språk: «Love Me Do», «She Loves You», «I Want To Hold Your Hand», «Can’t Buy Me Love», «Help!», «Day Tripper», «Penny Lane», «All You Need Is Love», «Hey Jude», «Something» og flere med dem – klassikere alle som én. Men alle de låtene som ikke er med her, taler jo ikke noe mindre tydelig til oss. Forestill deg en samleplate med «I Saw Her Standing There», «All My Loving», «I Should Have Known Better», «And I Love Her», «Things We Said Today», «No Reply», «The Night Before», «You’re Going To Lose That Girl», «Drive My Car», «Nowhere Man», «In My Life»… ja, du skjønner. En samleplate som inneholdt alle disse ville slått hva som helst og hvem som helst ned i støvlene, og jeg har ikke kommet lenger enn til Rubber Soul i 1965. Altså, «Strawberry Fields Forever» er ikke med på 1, og det sier jo alt.

Les også: Jeff Lynne’s ELO med praktalbum

Dermed har vi altså etablert at The Beatles var – og er – verdens beste band. På denne nye utgaven av 1 får vi alle de 27 låtene i optimal lyd, og med levende bilder som bonus, fordelt på to disker. Den ene følger utvalget på selve CDen, den andre inneholder ytterligere 23 klipp, inkludert de to «nye» låtene «Free As A Bird» og «Real Love», 50 filmklipp totalt.

Det visuelle innholdet svinger fra rene TV-studioopptak i sort-hvitt fra de tidlige årene til psykedeliske, svevende og «kunstneriske» promovideoer, of vi er på innsiden av Abbey Road Studios og på taket til Apple Corps i Savile Row der de fire for siste gang spilte sammen live. Utviklingen er påtagelig, fra Ringos klovnefakter i starten til hans bedrøvelige oppsyn i de senere videoene, fra de unge, tilsynelatende bekymringsløse gutteansiktene til de langt mer livserfarne uttrykkene i siste halvdel av karrieren, der både skjeggvekst og LSD hadde fått råde. Det aller meste av det vi ser virker dog spontant og lekent, uten plan og derfor også så bra som det er. Det er en ren fryd å se alle disse gamle opptakene og høre de tidløse sangene atter en gang. Klikker du på lenken under får du se en trailer for arbeidet med de gamle videoopptakene som er ganske så imponerende.

En tjukk bok følger med der tidligere Mojo-redaktør Mark Ellen har skrevet en innsiktsfull artikkel om videoene, og hver innspilling er viet to sider med den viktigste infoen og en kortfattet, forklarende tekst. Alt i alt er dette en usedvanlig lekker og høyst nødvendig utgivelse for oss som elsker Beatles.

Sjekk spillelisten med 50 av Jeff Lynnes beste låter