Da jeg 14 år gammel oppdaget Bruce Springsteen med The River i 1980 var det en begivenhet som er med meg den dag i dag. Svært få artister har betydd mer, ikke bare for meg, men for rockens historie og dermed også utallige andre. Millioner av mennesker verden over har vokst opp til Bruce Springsteens sanger, og det er sanger som resonnerer sterkt hos de fleste som hører dem. Spør du meg er det da også dønn umulig å forbli uberørt av denne mannen. Sammen med et lite knippe andre singer/songwritere tilhører han den absolutte eliten innen de siste 50-60 årenes populærmusikk, og selv om en ny Springsteen-plate ikke lenger føles fullt så relevant som for 30 år siden, viser de om ikke annet at dette er en mann som nekter å legge seg ned og bli gammel.

Les også: Anmeldelse av The River-boksen

Det samme kan trygt sies om konsertene hans, tre-fire timers maratonforestillinger som ville tatt knekken på langt yngre herremenn. Om to dager står han på scenen i Frognerparken i Oslo av alle steder – med meg blant publikum – og det er så til de grader på tide at jeg får se ham igjen. Det er nemlig pinlig lenge siden sist jeg så ham, og når han nå attpåtil er på en egen The River-turné kjenner jeg min besøkelsestid. Riktignok har han gått bort fra konseptet med å spille gjennom hele albumet fra start til slutt, men det dominerer stadig de fleste konsertene, så jeg har godt håp om å høre for eksempel «The River», «Hungry Heart», «Point Blank», «The Ties That Bind», «Sherry Darling», «Stolen Car» og «Out In The Street», for å ha nevnt noen.

Her har jeg laget en spilleliste med 30 Springsteen-favoritter, men ikke utelukkende originalinnspillinger. Jeg har tatt med noen av de beste coverversjonene som er gjort, og dessuten gjesteopptredener som «Sea Of Heartbreak» der vår mann stilte for Rosanne Cash og Prefab Sprouts «Cars And Girls» og Eric Church’ «Springsteen» som er direkte inspirert av deler av vår manns livsverk. I Tidal-versjonen av lista finnes ikke Crackers «Sinaloa Cowboys» og Greg Kihn Bands «For You» som kun er tilgjengelige i Spotify, og de er derfor erstattet av «Old Dan Tucker» fra We Shall Overcome-albumet og «Man At The Top» fra Tracks-boksen.

For øvrig tar jeg det for gitt at veldig mange er uenige i valgene mine, men det får bare være. Dette er tross alt mine favoritter.