De fleste vet at Wuthering Heights både er en roman av Emily Brontë og debutsinglen til Kate Bush og at Bruce Springsteens «The Ghost Of Tom Joad» er inspirert av John Steinbecks roman The Grapes Of Wrath. Det er heller ingen dyp hemmelighet at sanger som Tre Små Kineseres «Agnar Mykle» og John Cales «Graham Greene» refererer til kjente forfattere.

Sannsynligvis vet ikke like mange at Talk Talks «Such A Shame» er inspirert av Luke Rhinehearts roman The Dice Man eller at Suzanne Vegas «Calypso» er basert på Homers episke dikt Odysseen. Kanskje er det heller ikke allmenkunnskap at Sting lot seg inspirere av Anne Rice’ Interview With A Vampire da han skrev «Moon Over Bourbon Street».

Jeg har satt sammen en spilleliste med disse og en bråte andre sanger inspirert av bøkenes vidunderlige verden. Her er Crash Test Dummies og Anne Grete Preus, Serge Gainsbourg og Ulf Lundell i skjønn forening, men jeg er sant å si litt forbauset over hvor vanskelig det var å finne gode sanger til denne listen. Jeg har bevisst valgt kun én sang per artist, men har med sanger både av Sting og The Police, og Mark Knopfler og Dire Straits. Jeg har valgt å ta med forskjellige sanger inspirert av samme bok eller forfatter, men har valgt vekk alle sanger som er inspirert av Bibelen (der ser jeg for meg en egen liste senere).

Men hva har jeg glemt? Her er det fritt frem for gode forslag. Listen er i skrivende stund på 76 titler, og jeg ser for meg at den kan bli vesentlig lenger.

Sjekk også: 10 fantastiske tekster