Skagen. Navnet alene gir assosiasjoner til en svunnen tid der Skagenmalerne svermet rundt i sommerlandskapet og malte de nydeligste tablåer. Yppige kvinner spaserende langs stranden, sprakende sankthansbål og bugnende festbord forteller om et liv som kanskje ikke var helt som antydet med malerpensel, men nok må ha vært ganske frimodig og sosialt, for ikke å si hyggelig.
I dag er Skagen en virkelig turistmagnet. I sommermånedene blir Danmarks nordligste by invadert av besøkende fra fjern og nær, og innbyggertallet på beskjedne 8000 mangedobles. På det mest intense er det mer enn 50 000 besøkende daglig! Du kan dermed tenke deg hvor lett det er å få et hotellrom midt i juli. Mitt råd er derfor å besøke Skagen på et hvert annet tidspunkt enn midt på sommeren. Riktignok er mange gjester på dagsbesøk, blant annet fra cruiseskipene som ankrer i Frederikshavn, men likevel. Det blir tett overalt.
Det er flere fine hoteller i Skagen, og mest kjent av dem alle er Brøndums Hotel. Der har jeg dessverre aldri bodd og kan av den grunn ikke gå god for kvaliteten på selve hotellopplevelsen. Det kan jeg derimot når det gjelder Ruths Hotel. Dette ærverdige gamle hotellet ligger i Gamle Skagen, en kort bil- eller sykkeltur unna selve Skagen by. Gamle Skagen ligger vendt mot vest og er berømt for sine spektakulære solnedganger. Det er et sted å oppsøke uansett om du bor på Ruths Hotel eller ei, men en overnatting her vil klart være å anbefale.
Les også: Turistattraksjonen som forsvinner i havet
Emma og Hans Chr. Ruth åpnet den opprinnelige hotellbygningen for sommergjester i 1904 – en stund etter Skagenmalernes gullalder – da under navnet Badepensionatet Vesterhus. Hans Christian var oppsynsmann ved den lokale redningsstasjonen, mens Emma var ansatt på det som het Jeckels Badehotel. Fru Jeckel og Emma havner i en konflikt i forbindelse med Emmas mors sykdom og påfølgende dødsfall i København, og det er da Emma og mannen åpner sitt nye pensjonat.
I dag er mye annerledes, og der det hele begynte med et lite bygg, består Ruths Hotel anno 2017 av fire bygninger, med 52 rom. Her er to restauranter (en gourmetrestaurant og en bistro), en stor og deilig wellnessavdeling og alt av konferansefasiliteter for dem som trenger slikt. Hadde noen invitert meg til seminar på Ruths Hotel hadde jeg ikke nølt med å akseptere.
Slagordet «Ruths Hotel – det ligger i vores natur» har åpenbar henvisning til beliggenheten. Omgivelsene er svært idylliske, og et besøk hit kan være like mye en naturopplevelse som et ordinært hotellopphold. Nærheten til stranden, og havet som står rett på, sørger for den best tenkelige luft, og det kuperte terrenget er blendende vakkert. Her er det en rufsete idyll som er karakteristisk for hele denne delen av Danmark, et sted som heller ikke fordrer solskinn og skyfri himmel for å være innbydende. Det er lett å forstå hva som tiltrakk de mange kunstnerne i gamle dager – og fremdeles lokker dem hit.
Jeg skal ikke ljuge. Da jeg var her for noen uker siden var jeg veldig heldig med været, og da blir det litt ekstra stas. Solen skinte, og selv om jeg ikke fikk med meg solnedgangen som kolliderte med middagen var det en herlig opplevelse å være her. Særlig det å våkne i disse omgivelsene til en nydelig solskinnsdag er spesielt. En spasertur på stranden etter frokost var heller ikke å forakte.
Rommene er gammeldags av utseende, moderne i funksjonalitet. Selv om hotelledelsen ikke nødvendigvis liker å benytte ordet «badehotell» er det strengt tatt nettopp badehotell det er. Du har den gamle stilen, nærheten til havet, utsøkt velvære og et snev av luksus, fine matopplevelser og en snikende følelse av å vende tilbake til fordums tider, så med andre ord: Badehotell!
I teorien blir det ikke mye hyggeligere. Danmark har cirka 40 slike fordelt på hele landet, og felles for alle jeg har bodd på er at de er utspekulert idylliske. Det går liksom ikke an å vantrives på et badehotell. Ledelsen ved Ruths Hotel bør da heller ikke være redd for å benytte uttrykket. Det har en utelukkende positiv klang.
Et tilfeldig søk på pris i midten av oktober, viser at et dobbeltrom starter på 1750 danske kroner, inkludert frokost og inngang til wellnessavdelingen. Det blir fort dyrere, men prisen er ikke urimelig. Du får mye idyll for pengene. (Sjekk øvrige priser og mer om hotellet her.)
PS! Jeg var invitert av Visit Denmark.