One hit wonders er morsomme saker. For dem som er ukjente med begrepet er det egentlig selvforklarende, en beskrivelse på en artist eller et band som kun har hatt én hitsingle. Imidlertid er det for mange et litt ullent definisjonsspørsmål, meg inkludert. Min liste består av litt over 80 låter (kan hende jeg legger til flere etter hvert), og ikke samtlige passer hundre prosent inn i kategorien, men jeg har mine grunner til å ha dem med. Her er mine utvalgskriterier:

Nesten alle låtene har vært hits på en av – eller begge – de offisielle amerikanske og engelske hitlistene, Billboard Top 40 og UK Top 75 som beskrevet i bøkene The Billboard Book Of Top 40 Hits og British Hit Singles & Albums, og fulgt opp med informasjon funnet på nett fra de samme listene.

Enkelte artister har teknisk sett hatt mer enn én hitsingle, men i de få tilfellene det er snakk om er de så til de grader kjent for den ene sangen jeg har valgt at de kvalifiserer til one hit wonders i mine øyne, som for eksempel Alannah Myles’ «Black Velvet», Foster The Peoples «Pumped Up Kicks», The Champs’ «Tequila», Billy Ray Cyrus’ «Achy Breaky Heart» og Lumidees «Never Leave You (Uh Oooh, Uh Oooh)». Se videoen til sistnevnte øverst i saken.

Et band som Dazz Band har hatt forskjellige hits i England og USA, «Let It All Blow» og «Let It Whip». Jeg har valgt den sistnevnte som er den klart mest kjente.

Enkelte artister som for eksempel Mental As Anything og Gary Shearston hadde flere hits i hjemlandet, i begges tilfelle Australia, men kun én internasjonal hit hver, med henholdsvis «Live It Up» og «I Get A Kick Out Of You».

Som typiske singer/songwritere med karrierer som fokuserer på alt annet enn hitsingler er artister som Steve Forbert, Shawn Mullins og Joan Osborne veldig i grenseland, men siden de faktisk har hatt nydelige hitsingler med henholdsvis «Romeo’s Tune», «Lullaby» og «One Of Us» har jeg tatt dem med.

Richard Harris’ «MacArthur Park» skulle vært på listen, men er ikke tilgjengelig for streaming.

En kuriositet er for øvrig at to forskjellige artister har blitt one hit wonders med «Funky Town», først Lipps Inc. i 1980, dernest Pseudo Echo i 1987. Husk det neste gang du er med på pop quiz, det er et spørsmål jeg ville stilt.