Det er mindre enn en uke igjen til julaften når alle gavene skal være kjøpt inn. Det er altså disse siste dagene det gjelder, og jeg har i sakens anledning et knippe veldig gode tips til musikk- eller tegneserieinteresserte venner eller familiemedlemmer du måtte ha.
Dette er ikke anmeldelser, kun anbefalinger. Jeg har ikke lest og hørt absolutt alt jeg omtaler her, og derfor kan jeg ikke heller ikke gi noen vurdering med antall stjerner. Det jeg derimot kan gjøre er å gå god for rubbel og bit av det jeg skriver om. Jeg kjenner innholdet såpass at jeg har dekning for det, og dette er gaver jeg selv ville blitt svært glad for. I forbrukerjournalistikkens navn – et sted jeg sjelden ferdes – har jeg satt pris på de forskjellige utgivelsene jeg har omtalt slik at du enkelt kan bestemme deg for om noe er innafor å gi eller ikke. Prisene er hentet fra Platekompaniets hjemmeside.
David Bowie – Loving The Alien (1983-1988) (Parlophone)
Loving The Alien er den fjerde årlige boksen som samler hele David Bowies produksjon på lekkert vis i CD- eller vinylbokser. Vinylen tar fryktelig mye plass, så personlig har jeg valgt å samle på CD-boksene, men jeg misunner ærlig talt de som har plass til vinylene. De er utrolig lekre, men dessverre også roughly to og en halv gang dyrere enn CDene, så der har du valget. Innholdet i årets boks er ikke blant Bowies største. Perioden fra 1983 til 1988 inneholder dog hitalbumet Let’s Dance som slett ikke var verst, og boksen inkluderer også en alternativ versjon av albumet Never Let Me Down som søker å rette opp det albumet i Bowies karriere som sannsynligvis sliter aller mest med et elendig rykte. Albumet Re:Call 4 samler singler og soundtrackspor som ikke er tilgjengelig andre steder, og det er dessuten to uutgitte konsertplater her, og en plate med 12-tommersmikser, Dance.
Pris: 1290 (11 CD), 2990 (15 LP)
David Bowie – Bowie Glastonbury 2000 (Parlophone)
Konserten Bowie holdt på Glastonbury-festivalen i 2000 er sagnomsust og inntil i høst utilgjengelig. Nå er den kommet både i vinyl- og CD-format, med selve filmen vedlagt i en spesialutgave med CD og DVD. Og det må jeg si, det er en fantastisk konsert! Jeg har selv bare hørt opptaket på den lekre vinylutgaven, men gleder meg til å se filmversjonen. Bowie er i storform og fremfører en hitparade som var svært raus til ham å være. Blant de 21 låtene finner vi flotte versjoner av blant annet «Changes», «Life On Mars?», «Absolute Beginners», «Rebel Rebel» og «Station To Station».
Pris: 349 (2 CD + DVD), 449 (3 LP), 199 (2 CD)
Bob Dylan – More Blood, More Tracks: The Bootleg Series Vol. 14 (Columbia)
Deluxeutgaven av den fjortende delen av Bob Dylans offisielle bootlegserie er den hellige gral for svært mange fans. Her kan vi høre samtlige innspillinger som førte frem til det som for mange er Dylans fremste album, Blood On The Tracks fra 1975. Over seks CDer hører vi hvordan Dylan og hans forskjellige musikere kronologisk leter seg frem til de endelige versjonene av de ti sangene som endte opp på platen, i tillegg til blant annet «Up To Me» som «ingen» forstår hvorfor ikke ble tatt med. Jeg har kun rukket å høre gjennom alt sammen én gang, men jeg kan love deg at det er en fantastisk utgivelse og utrolig interessant å følge sangenes vei frem til ferdig resultat. Dette må være årets desidert feteste retrospektive utgivelse. More Blood, More Tracks finnes også i enkel CD- og dobbel vinylversjon som samler forskjellige versjoner av de ti låtene (pluss «Up To Me») slik at du får en helt ny versjon av en gammel klassiker, men i en litt annen rekkefølge enn opprinnelig.
Pris: 1490 (6 CD), 329 (2 LP), 159 (CD)
Kate Bush – Remastered Part I, Remastered Part II (Parlophone/Fish People)
Herre min hatt, dette er lekre saker! Igjen stoppes jeg av plasshensyn – og til en viss grad økonomi – når jeg har valgt CDer fremfor vinylversjon av den remastrede, samlede produksjonen til Kate Bush. Imidlertid er også CD-versjonen svært smakfull, adskillig mindre som den likevel er. Vinylversjonen består av hele fire bokser (der det triple livealbumet Before The Dawn ikke er inkludert), mens CD-versjonen samler rubbel og bit i to hendige bokser som ikke tar altfor mye plass, og hvor Before The Dawn heldigvis er med. Begge versjoner inneholder den uutgitte The Other Sides som i CD-utgaven er fire plater med ellers utilgjengelig eller obskurt materiale; B-sider, remikser, coverversjoner og andre «dype kutt». Lyden er fantastisk, og låtmaterialet trenger vi vel ikke si så mye om? I en del av musikkbransjen der integritet ikke nødvendigvis er den egenskapen som oftest driver de involverte, skinner Kate Bush som den klareste, reneste, mest ubesudlede stjerne som så å si bestandig har fulgt sine egne veier og innfall. Det har resultert i musikk ulik alt annet, og du verden så flott den er!
Pris: Remastered I 599 (7 CD), Remastered II 990 (11 CD), alle vinylbokser 849
Frode Øverli – Pondus: 17 i nøtten (Egmont)
Den 17. boken i den ordinære Pondus-bokserien (Eliteserien utgis parallelt, og den samler i tillegg til alle stripene også spesialhistorier og annet materiale fra Pondus-universet) er mer eller mindre nøyaktig like hylende morsom som de foregående 16. Trenger jeg egentlig si så mye mer? Liker du Pondus, blir du ikke skuffet, og i så fall kommer du til å le så du rister.
Pris: 249
Frode Øverli – Rutetid 4 (Egmont)
Norges morsomste serieskaper lager også enrutesvitser under tittelen Rutetid, der han får utløp for en endeløs rekke absurde innfall som av forskjellige årsaker ikke har en naturlig plass i Pondus, eksepsjonelt bløte ordspill inkludert. Dette er vitser som ikke står nevneverdig tilbake for de Gary Larson, formatets opprinnelige mester og yppersteprest, skapte i de årene han holdt på. Frodes univers består kan hende av færre snakkende dyr og bebrillede tjukkaser, men han tar det igjen med et helt enestående menasjeri av kørka personasjer, generelt uheldige skjebner, overbærende doktorer, oppgitte djevler og sultne kannibaler ingen må vise til den svenske rapperen Timbuktu.
Pris: 169
Lise Myhre – Nemi XIV: Incendio (Gyldendal)
Incendio er det spanske ordet for «brann» og tittelen på den fjortende boken som samler Lise Myhres høyst originale og flerdimensjonale serie om gotheren Nemi Montoya. Nemi er jenta alle ville likt å henge med,; en morsom, empatisk og klok svartkledd jente som elsker fantasy, hard rock, svarte klær, jul, halloween, fyll og, dagen derpå, enorme mengder godteri. Hun har riktignok evnen til å irritere på seg et hvert menneske, men hun er fylt av en godhet som kommer innenfra og som ville fått hvem som helst til å vise seg fra sin mest tilgivende side. Noe vi for så vidt stadig blir vitne til i serien. Jeg føler en helt spesiell beundring for Lise Myhres serie. Den ligner ikke på noe annet, og er litt som Kate Bush’ musikk (se over); fullstendig kompromissløs.
Pris: 305
Børge Lund – Lunch: Kan vi ta det på mandag? (Egmont)
Dette er den syvende boken som samler Børge Lunds stripeserie Lunch, og i likhet med de foregående seks har den en meget velklingende og treffsikker tittel som vil forstås av alle som noen gang har vært i nærheten av et kontormiljø. Kan vi ta det på mandag? er en tidløs klassiker og et uttrykk for akseptert unnasluntring fra møterom og kontorpulter landet rundt. I denne boken fortsetter Børge Lund å ta moderne arbeidsliv sylskarpt på kornet, der han latterliggjør managementteknikker, selvutnevnte Apple-disipler, inkompetente ledere, meningsløs kursing, overflødig møtevirksomhet, kaffemaskinprat og alt annet som hører en kontorarbeidsplass til.
Pris: 249
Sjekk også: Dette er årets fineste julehefter