Gratulerer med dagen, Billy Joel!

I dag fyller hedersmannen Billy Joel 72 år, en mann som har et ufortjent dårlig rykte hos mange. Det skyldes nok først og fremst to ting: En plass i skyggen av den mer anerkjente (les; aksepterte) Bruce Springsteen, som har mange av de samme referansepunktene som Joel (østkyst, inspirasjon fra 50- og 60-tallets R&B og rock’n’roll, historieforteller), samt en mer løssluppen og «kommers» tilnærming til musikken. Der Springsteen ofte viser mørkere sider både musikalsk og lyrisk, har det alltid vært naturlig å betrakte Joel som mer av en lettvekter. Begge debuterte og ble store på 70-tallet, og du kan oppsummere det første tiåret på den måten at det var Billy Joel som fikk de store hitsinglene, mens Bruce Springsteen ble sittende igjen med æren og anerkjennelsen. Det endret seg jo for så vidt etter hvert, og Springsteen ble – og forblir – en av verdens desidert største artister.

Joel har ikke utgitt en plate med ny musikk siden River Of Dreams i 1993, om vi velger å se bort fra den klassiske platen Fantasies & Delusions der den britisk-koreanske pianisten Richard Hyung-ki Joo fremfører komposisjoner av Joel. Springsteen har altså brukt tiden langt bedre, men ser vi nærmere på Joels 12 studioalbum inneholder de jaggu noen skatter.

De mest kjente sangene – «Piano Man», «We Didn’t Start The Fire», «Uptown Girl» og «Movin’ Out (Anthony’s Song)», for å ha nevnt noen – er aksepterte klassikere fra den nyere del av den store amerikanske sangboka, men graver vi litt dypere finnes også mye fint. Jeg har satt sammen en spilleliste med 40 sanger jeg synes representerer låtskriveren og artisten Billy Joel svært godt, med en viss hovedvekt på 70-tallsproduksjonen hans. Hans siste tre album The Bridge (1986), Storm Front (1989) og River Of Dreams (1993) er – la oss bare innse det – ikke særlig minneverdige.

Men altså:

Sing us a song, you’re the piano man
Sing us a song tonight
Well, we’re all in the mood for a melody
And you’ve got us feelin’ alright

Koder fra historien
More from Erik Valebrokk

Sunday Breezes – 100 eksempler på fin søndagsmusikk

Jeg kan neppe beskyldes for å holde hviledagen hellig, slik det oppfordres...
Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.