Harald Thune
«Our Children, Willie Nelson & Keef»
(Thune In Records)
[usr 6 text=»false»]

Harald Thune, dere! Er han Norges fremste fanebærer av den tradisjonelle countrymusikken, hvordan nå den skal defineres? Sikkert er at hans splitter nye single «Our Children, Willie Nelson & Keef» er en sang om å ta ansvar for at den gode musikken skal leve videre, uavhengig av trender i tiden. Det handler som han formulerer det om å ta vare på «barna sine». I Haralds tilfelle snakker vi om to av populærmusikkens bautaer, som riktignok har hvert sitt musikalske uttrykk, men utvilsomt har samme opphav. Muligens hadde det her vært mer passende å snakke om foreldre eller forfedre eller noe i den duren og ikke barn, men i den klassiske countryironiens navn blir det litt «details, schmetails».

Si hva du vil, men Willie Nelson og Keith Richards er to artister som oser musikk av den gode, gammeldagse sorten. De foretrekker instrumenter som er laget av tre, og det gjør Harald Thune også. Gjennom en halv mannsalder, siden våre veier krysset hverandre på for lengst nedlagte og revete Skillingsborgen i Oslo sentrum, har Harald omfavnet countrymusikken og holdt fanen høyt gjennom tykt og tynt. Den har ikke alltid vært så populær som nå, men du vet hvordan det er. Ringen er sluttet, og countrymusikken har igjen et publikum å snakke om her til lands. Det endrer ikke på Harald Thunes holdning til musikken, men det innebærer forhåpentligvis at flere hører på det han gjør.

Det er vel å merke ingen grunn til å kalle ham marginal. Harald har alltid hatt sitt publikum, men noen superstjerne har han aldri vært i nærheten av å bli. Han vil heller aldri bli det, men maken til sjangerforståelse skal du lete lenge etter. Harald Thune er en av de sangerne og låtskriverne i Norge som virkelig har countrymusikken sildrende i fine strømmer gjennom blodårene, og hva enn han gjør låter det autentisk. I fjor ga hun ut albumet The Backbounceability of Humans der han vendte tilbake til egen katalog og spilte inn en heidundrandes countryfest av en plate med nyinnspillinger av 11 låter. Nå er han her med kliss ny musikk – endelig!

«Our Children, Willie Nelson & Keef» er en kickass honkytonker med det samme gnistrende bandet som var med på fjorårsalbumet. Medprodusent Eivind Staxrud spiller gitar omtrent like fett som Keef, mens resten av gjengen køler på: Trond Augland (trommer), Atle Rakvåg (bass), Daniel Gullien (kassegitar), Tore Blestrud (steelgitar), Arne Martinussen (farfisaorgel) og Richard Gjems (munnspill). Til alt overmål er selveste Jørund Vålandsmyr med og korer, og om ham er det å si at han er en av svært få som kan måle seg med Harald når det gjelder forståelse for denne musikkens røtter. Det går unna i et bankende kjør, og den morsomme teksten er utsøkt avlevert av Harald som er tryggheten selv i møte med countrymusikere av ypperste kaliber. Hver eneste spilte tone her er av det ekstremt musikalske slaget, og med det mener jeg altså at denne gjengen fremstår så ellevilt samspilt som det lar seg gjøre. Dette er ekte bandøs fra start til mål.

Den gode nyheten er at de er fem låter inne i ny plate, og en av disse er en duett med Rita Eriksen som også bidro på fjorårets fantastiske nyinnspilling av «Mr. & Mrs.». Det er med andre ord god grunn til å glede seg til tiden som kommer om du er ute etter klassisk, men ny – og norskprodusert – countrymusikk. Harald Thune er tilbake for fullt, og han mener alvor mer enn noen gang før.