Nei, jeg skal ikke gå Helle i næringen. Hun driver Helles Kitchen, Norges aller beste matblogg, og den posisjonen hadde jeg aldri i verden kunnet utfordre. Ikke vil jeg det heller. Hun lager så mye god mat at jeg dævver av fryd, men av og til trår også jeg til på kjøkkenet. Mitt store glansnummer er medisterkaker. Hjemme hos oss spiser vi julemat året rundt, og det vil strengt tatt si ribbe og medisterkaker. Helle tar seg av førstnevnte, jeg er medistermesteren.
Det er forholdsvis enkelt å bli en medistermester, og her skal jeg forklare hvordan.
Du trenger:
1 kilo medisterdeig av best mulig kvalitet (jeg bor i Oslo og handler min deig hos Strøm-Larsen på Torshov, men jeg har en mistanke om at også Annis Pølsemakeri i Mathallen har over gjennomsnittet god medisterdeig)
2 egg
Salt, pepper, revet muskatnøtt
Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 200 grader.
Ha medisterdeigen i en bolle, knus de to eggene oppi, og tilsett et par-tre rause klyper med flaksalt, kvern godt med sort pepper, og riv ca. en lillefingernegl med muskatnøtt. Deretter er det tid for å grise. Kna alt sammen med hendene så det blandes ordentlig godt, og pass på at deigen har sugd til seg all væsken fra eggene før du er ferdig. Når du har en massiv klump medisterdeig – som ligner på den du startet med, men som nå er luftigere, saftigere og mer smaksrik – ruller du først en knøttliten prøvekake som du steker i varm panne med godt smør. Kjenn etter om den er salt nok.
Når du er fornøyd ruller du medisterkaker på den størrelsen du vil ha og plasserer dem på en fjøl eller et skjærebrett. Stek dem deretter på alle sider, inntil ikke noe blod pipler ut. Et generelt tips er å få full fres på pannen for så å skru ned til litt over middels varme. Pass på at temperaturen er stabil og at det ikke er for mange medisterkaker i pannen samtidig. Gi dem luft. Etter hvert som medisterkakene er ferdige, har du dem over i en ildfast form. La stekesmøret bli igjen i pannen og sett denne til side.
Sett formen med alle medisterkakene inn i den oppvarmede ovnen – husk: 200 grader – og ha dem der i 10-15 minutter så du er sikker på at de er gjennomstekte. Er konsistensen riktig vil de være deilig saftige når du tar dem ut.
Server med det du liker best. Her i huset gjør vi det enkelt med kokte poteter, kokte erter og brunet smør. Det brunete smøret er selvfølgelig restene fra stekepannen blandet med mer smør som du koker inn på svak varme. Lett som bare det!
Vips, du er medistermester! God apetitt!