Hvem elsker ikke en god outlawballade? Merle Haggard, Willie Nelson, Waylon Jennings, Johnny Paycheck og Billy Joe Shaver er bare noen få av de såkalte outlaw country-artistene som ble store på 1970-tallet. Det skal dog sies at denne gjengen, eller bevegelsen om du vil, oppsto som en reaksjon mot de stadig mer strømlinjeformede og glatte produksjonene som truet med å «temme» countrymusikken. Derfor handlet ikke musikken deres heller kun om kjeltringer og deres ugjerninger. Outlaw country var mer en sinnstilstand hos de involverte. De distanserte seg fra det etablerte og var derfor «lovløse».

De er dog ikke de eneste som har sunget om banditter. Kjeltringer av alle slag er blitt feiret i sang siden tidenes morgen. Robin Hood og Jesse James er to av de som oftest figurerer i klassiske skurkesanger, og mye av årsaken ligger nok i at begge sto opp mot øvrigheta med våpen i hånd og klarte å opparbeide seg ofte feilaktige rykter for å stjele fra de rike og gi til de fattige. Adskillig mer omdiskutert vil dagens narcocorridos være, sanger som glorifiserer psykopatene som terroriserer Mexico og øvrige deler av Latin-Amerika i de evig pågående krigene om hvem som skal selge narkoen sin hvor.

Jeg har satt sammen en spilleliste med mer enn 300 sanger, hvorav mange av dem glorifiserer eller romantiserer kjeltringyrket. Trond Granlunds versjon av Drømmer & Drankere-låta «Bandidos i det fri», som var inspirasjonen til hele denne spillelisten er bare søt, med banditter som nesten klarer å sprenge en bank, kidnapper Wenche Foss, sniker på trikken og får parkeringsbøter. I den andre enden av skalaen finner vi gangster rap av typen «Clan In The Front» (Wu-Tang Clan) og «Colors» (Ice-T), sanger proppfulle av breiale trusler og vold og død. Jeg har dessuten valgt å avslutte listen med originalversjonen av «Bandidos i det fri».

La meg også nevne at enkelte låter her ikke direkte berører ulovligheter, men at sanger som Billy Joe Shavers «I’ve Been To Georgia On A Fast Train» og Guy Clarks «Desperados Waiting For A Train» forteller om folk som lever hardt, på siden av den mer «anstendige» delen av Amerikas befolkning. Det er likevel langt frem til drapsmennene vi møter i for eksempel Tom Jones’ «Delilah» og The Adverts’ «Gary Gilmore’s Eyes».

Jeg har helt bevisst unngått narcocorridos, men det er fremdeles nok av sanger her som ikke egner seg som familieunderholdning. Man kan sikkert diskutere hvor smakfullt det er å romantisere kjeltringer og deres ugjerninger, men det står ikke til å nekte for at det er ekstremt mange gode sanger på denne spillelisten. Som eksempler kan jeg nevne Townes Van Zandts «Pancho & Lefty», Johnny Cash’ «Folsom Prison Blues», Prefab Sprouts «The Best Jewel Thief In The World», Joni Mitchells «Raised On Robbery», Tom Waits’ «16 Shells From A 30.6», Bruce Springsteens «Stolen Car», Paul McCartneys «Band On The Run», Bob Dylans «Knockin’ On Heaven’s Door», New Orders «Thieves Like Us» og Lucinda Williams «Jailhouse Tears».

Listen er mye lenger, og jeg har helt sikkert utelatt mange gode sanger som passer inn her. Særlig ser jeg at det er en overvekt av mannlige artister på listen, og hvis noen har tips om kvinner som synger om kjeltringstreker, tar jeg dem imot med glede. Og norske låter? Her har jeg altfor få, så kom gjerne med forslag. Gjør meg bare en tjeneste og sjekk listen FØR du sender tips. Mange åpner ikke disse listene i selve Spotify-appen, og ser derfor bare de 100 første titlene. Det er dessuten et nyttig søkefelt øverst som du kan benytte.

Og så: God fornøyelse!

Sjekk også: Min platesamling – Esben Holmboe Bang