Myten om unge gutter som starter i band for å få damer er ikke uten rot i virkeligheten. Sleng en gitar over skuldrene til en kvisete guttepjokk, og plutselig blir han på besynderlig vis hakket mer attraktiv for jentene. Det er tilsynelatende pur magi og blant livets mange mysterier.

Mange av disse guttene velger også å synge om damer. En som har gjort dette til noe i nærheten av et livsverk er Bruce Springsteen. Han har sunget om Candy og Sandy og Mary og Wanda og en drøss andre, men gutta i Toto har også gjort en betydelig innsats. Alle kjenner nok «Rosanna», deres nest største hit (fra 1982) som er oppkalt etter skuespilleren Rosanna Arquette, men ikke like mange er kjent med de øvrige kvinnene fra Totos katalog.

Det startet allerede på det selvtitulerte debutalbumet fra 1978 der vi stiftet bekjentskap både med Manuela i «Manuela’s Run» og «Angela». På samtlige av bandets syv første plater dukket jentenavn opp i låttitlene, og på den syvende av disse, platen med den desidert utvetydige tittelen The Seventh One, var det hele tre stykker: «Pamela», «Anna» og «Mushanga».

Nå er det neppe slik at alle disse sangene har fått sine navn fra faktiske personer, og det med Rosanna Arquette er også bare delvis sant. Sangen «Rosanna» ble skrevet av David Paich som har forklart at den er inspirert av forskjellige jenter han har kjent, men så var det slik at Totos andre keyboardist Steve Porcaro datet Rosanna Arquette på samme tid, så det ble en slags internvits som også skuespilleren selv var med på.

Hadde jeg samlet alle Toto-låter som handler om jenter, kunne jeg i realiteten laget en gedigen spilleliste med minst 90 prosent av sangene deres. Her går det hele tiden i «baby» og «girl» og lignende tiltaleformer, og det aller meste handler om den alltid tilstedeværende kjærligheten til det motsatte kjønn. Jeg begynte å gå gjennom tekstene fra første plate og utover for å se om det hadde lurt seg inn jentenavn som ikke er i titlene, men ga meg etter tre plater, Toto, Hydra og Turn Back. Synger de først om en navngitt jente, ser det ut til at hun blir «beæret» med sin egen låttittel. Derfor er denne spillelisten «bare» 15 sanger lang, inkludert «Mrs. Johnson» og «Miss Sun» fra outtakesplaten Toto XX som altså ikke er begunstiget med fornavns benevnelse.

For øvrig slår jeg veldig gjerne et slag for «Chelsea», siste jente på spillelisten, hentet fra bandets foreløpig siste plate Old Is New, som er en aldeles nydelig poplåt altfor få har fått med seg.