Mange spår at en politimanns drap på George Floyd, anholdt og mistenkt for besittelse av en falsk seddel og kvalt gjennom nesten ni lange minutter i Minneapolis, vil være et vendepunkt for den amerikanske borgerrettskampen og Black Lives Matter på linje med gjennomslagskraften til #metoo-bevegelsen. Det er lov å håpe, selv om amerikanerne har en valgt president som gjør alt han kan for å splitte befolkningen og egge til mer hat og uroligheter, snarere enn å innta den samlende rollen en hver annen president ville gjort.

Den svarte delen av USAs befolkning er utsatt for en strukturell eller institusjonalisert og politisk styrt rasisme og undertrykkelse. Det begynner å bli nok, og at mordet på George Floyd har ført til store demonstrasjoner også utenfor USAs grenser, tyder på at det er mange som synes akkurat det.

Fenomenet protestsanger har bestandig stått sterkt hos den amerikanske borgerrettsbevegelsen, arbeiderbevegelsen og så videre, og har vært et virkningsfullt våpen i kampen for like rettigheter, ikke bare for svarte og hvite, men også for kjønn og klassetilhørighet. Jeg har satt sammen en formidabelt god spilleliste som er et work in progress, men som jeg synes det er på tide å publisere. Om ikke demonstrasjonene i amerikanske storbyer er like voldsomme akkurat nå som for en ukes tid siden, skal det ikke mye til for at de kan blusse opp igjen. La oss håpe at det vil gå så fredelig for seg som bare mulig. Da kan disse sangene være gode å ha. Ty til musikk snarere enn til våpen, sier jeg.

Her er mer enn 200 flotte sanger samlet, veldig mange av dem med direkte tilknytning til spesielle hendelser og overgrep begått mot svarte i Amerika, andre igjen om de store ulikhetene som kjennetegner USA og gjør så mye for at den svarte delen av landets befolkning også er den fattigste med alt det innebærer. Det store flertallet av sangene her er amerikanske, da det er her denne problematikken er sterkest, men det er noen unntak. Det skal også nevnes at et stort flertall av sangene er fremført og skrevet av svarte artister, men at folk som Bob Dylan, Bruce Springsteen, Pete Seeger og andre har en selvfølgelig plass med flere av sine komposisjoner. Ikke alle sangene handler om den svarte delen av Amerikas befolkning, men igjen – de fleste.

Blant innholdet på listen finner du fantastiske og tidløse sanger som «Strange Fruit» med Billie Holiday, «Mississippi Goddam» med Nina Simone, «Inner City Blues» med Marvin Gaye, «Like A King» med Ben Harper, «911 Is A Joke» med Public Enemy, «One Time One Night» med Los Lobos, «Sons And Daughters» med The Neville Brothers, «Tennessee» med Arrested Development, «Hold On (Change Is Coming)» med Sounds Of Blackness, «Fast Car» med Tracy Chapman, «Long Walk To D.C.» med The Staple Singers, «Pride (In The Name Of Love)» med U2, «Ball Of Confusion» med The Temptations, «People Get Ready» med The Impressions, «The Revolution Will Not Be Televised» med Gil Scott-Heron, «We Shall Overcome» med Mahalia Jackson, «Rosa Parks» med Outkast og «People Have The Power» med Patti Smith. Og ikke minst får du den beste av dem alle, Sam Cookes evige «A Change Is Gonna Come» fra 1964. Finere sang er knapt skrevet.

Dessuten vil jeg henlede oppmerksomheten mot den nyskrevne «Sin Aire» («Uten luft») av Rafa Pabön som er helt ny, skrevet om mordet på George Floyd.

I rettferdigheten og likeverdets navn, hør på den fantastiske musikken på denne listen og ta innholdet til deg. La oss også håpe at optimistene har rett, at det denne gangen vil være mulig med faktiske endringer. De kommer i så fall på overtid.

Sjekk også: Luke Elliots mektige nye plate