Herre min hatt, for en musikkmåned dette har vært! Oktober 2021 er så breddfull av strålende gode utgivelser at jeg må klype meg i armen, og jeg tror ikke nødvendigvis det er sant av den grunn. Men ta en titt på denne (tror jeg) rekordlange spillelisten. Jeg kan ikke huske å ha rundet 300 låter så lenge jeg har satt sammen disse best of-listene måned for måned, og her gjør jeg det med god margin.

Jeg skulle gjerne nevnt alle de flinke folka på listen, men det har jeg hverken plass eller tid til. Noen må likevel fremheves spesielt, uten at det betyr at de andre navnene på listen skal lide for det. De jeg nevner spesielt er navn jeg har hørt hakket mer på enn andre, noen av dem også vesentlig mer, men alle som er med på denne mildt sagt omfattende spillelisten er her fordi de har spilt inn bra musikk som fortjener å bli hørt.

Helt på tampen av oktober – i går, lørdag – kom Jónsis nye soloalbum totalt uventet, og om Obsidian er det å si at det sannsynligvis vil bli stående som høstens vakreste album. Dette er ikke veldig langt unna det Jónsi gjør med Sigur Rós, og det er uten særlig tvil det beste han har gjort under eget navn så langt. Jeg vet ikke om Sigur Rós har kastet inn håndkleet, men hvis denne platen skal være representativ for Jónsis videre solokarriere er vi sikret at det vil komme mer vakker musikk fra Island.

Som alltid er det kommet veldig mye bra norsk musikk. To av de mest dansbare og umiddelbart fengende sangene jeg har hørt de siste 31 dagene er Maria Solheims deilige «Dance Around The Living Room» og Heimos «Let’s Keep Dancing». Heimo er et oslobasert band jeg aldri tidligere har vært borti, men som her debuterer med et stykke slick soul som synes inspirert av britisk 80-talls pop-soul-funk av typen The Blow Monkeys, The Style Council, Big Sound Authority, Wet Wet Wet og Simply Red. Sjukt catchy fra en gjeng som tidligere kalte seg Lowestoft og ga ut noen få singler. På tampen av måneden ga de også ut enda en låt, «Darling», også den ganske kul, og som forhåpentligvis signaliserer et forestående album.

Sondre Lerches ti minutter lange «Dead Of The Night» er et episk mesterverk og noe av det mest interessante jeg kan huske at han har gjort – noe som sier veldig mye – og en annen bergenser, Gabrielle, har gitt ut et strålende nytt album ved navn Klipp meg i ti og lim meg sammen. Tittelkuttet må være noe av det fineste som er spilt inn i hele år, en fantastisk sang. Enda en bergenser må nevnes spesielt: Myra har endelig albumdebutert med Bokser & Ballerina, en plate som sitter som et skudd. «Minute» er den tredje singlen fra Jonas Alaskas utrolig fine nye album Girl som kommer n¨å på fredag og er den beste danselåta vi har fått fra den kanten noen gang.

Sjangergrenser er ofte vage greier, men jeg vil nå si at den gode popmusikken er godt ivaretatt av blant annet Label, Ludvig The Band, Gary Olsen (norskprodusert amerikaner), Robert Moses & The Harmony Crusaders, Daniel Kvammen, Kenneth Ishak, Charlotte Qvale, I Was A King og en haug andre.

Americana, sa du? En «arktisk» versjon av The Northern Belles stjernespekkede «Chicago» må nevnes, Darling West har gitt ut sitt første livealbum, Ida Jenshus har en strålende ny single i «Leaving You», Claudia Scott og Casino Steel har gitt ut den nydelige «All My Life», Sweetheart slapp akkurat den supertriste og superfine EPen I Remember Us, My Dear, Tom Nilsen & Sweetwater har sluppet «Lost Somewhere», Trond Svendsen & Tuxedo teaser tredjealbumet med «Sleepless», Lady Hardanger har gitt ut «These Days», og Olaug Alvheim skal ha honnør for sin «Song til heimen».

Jeg må også nevne det spennende Mr. Mibbler-prosjektet til Thom Hell, Jørn Raknes og Vidar Ersfjord. På sitt tredje album Leave Your Thoughts Here har de invitert til samarbeid med en rekke spennende musikere, og aller best på en knakende god plate er The Shining-saksofonisten Jørgen Munkebys intenst vakre bidrag. At noe kan være så vakkert er nesten utrolig, og dette er et stykke musikk som dessuten bør overbevise selv den mest ihuga saksofonskeptiker om at brukt på rett måte er det noe av det fineste som finnes.

Annen utsøkt norsk musikk får vi fra Daniele Reyes på debutalbumet Engangsdager, Fieh, Våke, Sarah Camille, Tønes («Spleiselag/Waldorfsalat» er noe av det morsomte jeg har hørt), Rabagast, Kristin Dahl, Esthére, Halcyon Days, Thulsa Doom, Steinar Raknes, Masåva, Stian Carstensen, Ayko, Tommy Tee med venner, Tuva Senum, CC Cowboys, Stian Johansen & John Olav Hovde, Frode Johansen, Hollow Hearts, Neon Ion, Eberson, Marianne Sveen, Asbjørn Ribe, Unni Wilhelmsen, Madrugada, Supersofa, Karen Jo Fields, The Needs, Ingeborg Oktober, Simen Steinklev, Åge Aleksandersen med Erlend Ropstad, No. 4 med Fredrik Høyer, Nikkeby Lufthavn, Tore Elgarøy, Helena Leinebø, Geir Sundstøl, Anne Marie Almedal, Beady Belle, Drolsum Stasjon, Silje Nergaard, Andreas Ulvo, Beachheads, Hedvig Mollestad, brenn., Mokri og… ja, slik kan jeg holde på.

Noen internasjonale navn å trekke frem er The War On Drugs, Lana Del Rey, Sting, Band Of Horses, The Delines, Spoon, Sam Outlaw, Zac Brown Band, Brandi Carlile, Den svenska björnstammen, Beirut, Jarvis Cocker, ABBA, Måneskin, St. Paul & The Broken Bones, Robert Plant & Alison Krauss, Efterklang, Neil Young & Crazy Horse, Bedouine, Hayden Thorpe, Elvis Costello & The Imposters, Dar Williams, Aimee Mann, Alicia Keys, Chvrches, Ed Sheeran, The Specials, Tyler Childers og Michael Kiwanuka. Blant annet.

Tid for musikk? Tenkte det. Her er månedens beste musikk presentert både i Spotify og Tidal. God fornøyelse!