Ulempen er at du må reise til Bologna for å se den, men er du interessert i Hugo Pratt og hans tegneserieskapning Corto Maltese, er det vel verdt turen. Frem til og med 19. mars er det nemlig en stor jubileumsutstilling her i forbindelse med at det i 2017 er 50 år siden Corto Maltese så dagens lys, korsfestet og svinebundet til en flåte i Stillehavet.
Nå er det for så vidt ikke direkte ubehagelig å være i Bologna, midt i det italienske matfatet, så å omtale en reise hit som en ulempe er vel strengt tatt å ta i. Omgitt av lekkerbiskener og god vin på alle kanter, er det bare et velkomment avbrekk med litt kultur i vakre Palazzo Pepoli der utstillingen «Hugo Pratt e Corto Maltese – 50 anni di viaggi nel mito» huses.
Balladen om det salte hav (Una Ballata del Mare Salato) startet som føljetong i Hugo Pratts magasin Il Sergente Kirk i 1967, og det var her – på side fem – Corto Maltese ble oppdaget av mannskapet på en katamaran der Cortos rabiate «venn» Rasputin er kaptein. Over 163 sider fortalte Pratt en episk historie fra opptakten til første verdenskrig, i farvann som til tross for at de er langt fra de europeiske slagmarker like fullt er åsted for adskillig renkespill fra de kommende krigsmaktene.
Pratt fortsatte å lage historier om sin antihelt, lykkejegeren og opportunisten Corto, frem til historien Mu i 1989, og han døde i 1995. Jubileumsutstillingen favner hele Pratts livsverk med alt fra science fiction- og westernserier til tegneserieromanene og -novellene om Corto Maltese og et stort utvalg av hans blendende vakre akvareller. At den ikoniske Corto-skikkelsen likevel er «hovedperson» skulle bare mangle, og det er da også Corto-jubileet som er foranledningen for hele utstillingen.
Ta en titt på bildekarusellen over her, så skal ikke jeg kjede leserne av denne bloggen med så mange flere betraktninger. Jeg henviser heller til anmeldelsene jeg har skrevet av de foreløpig seks albumene Minuskel Forlag har gitt ut i sitt program der Corto Maltese for første gang skal foreligge i sin helhet i norsk oversettelse:
Unge år og Balladen om det salte hav
I steinbukkens tegn og De vakre drømmers lagune
Keltiske ballader og Afrikas horn
Neste Corto Maltese-album i Minuskels serie blir det fantastiske Sibir der Corto og Rasputin etter krigens slutt virvles inn i et eventyr der virkelighetens baron Roman Fiedorovic von Ungern-Steinberg, også kalt «Den gale baron», er blant hovedpersonene.
Da Pratt døde i 1995 trodde man også at Corto Maltese døde med ham, men i 2015 kom albumet Bajo el sol de medianoche (dansk utgave: Under midnatssolen, utgitt av Faraos Cigarer, 2016) av det spanske radarparet Juan Díaz Canales (tekst) og Rubén Pellejero (tegninger) som tar opp tråden etter hendelsene som fant sted i Balladen om det salte hav.
Utstillingen i Bologna viser for øvrig samtlige sider fra Balladen om det salte hav på en diger langvegg. Det er et imponerende skue, og helt til sist vises noen plansjer fra det nye Corto-albumet som faktisk også er gledelig bra. Har man ikke anledning til å besøke Italia før utstillingen pakkes ned kan man i det minste glede seg over det.