Avisa Oslo, frontet av mine utmerkede gamle BEAT-kolleger Eirik Mosveen og Morten Ståle Nilsen, har satt seg fore å kåre de 30 beste sangene om Oslo. De har jobbet seg frem til en kortliste på 50 titler fra et utgangspunkt på imponerende 500, og derfra skal avisas lesere stemme frem de 30 aller beste. La meg aller først oppfordre alle til å stemme på sin favoritter i skjemaet på denne siden hos Avisa Oslo, dernest dele min egen Topp 30-liste.

Lister som denne vil uvilkårlig føre med seg noe krangling, helst av det vennskapelige slaget. Jeg skal ikke bruke det mot Mosveen og Nilsen at ingen av dem er født i Oslo, men jeg synes det er underlig at de ikke har funnet plass til «Det renner altfor lite blod i Oslos gater», Lars Kilevolds eviggrønne hymne om den gang Willy Haugli – Jern-Willy – var politimester i Oslo og ikke syntes det var noe som helst galt i å storme Stortorvets Gjæstgiveri med et kobell av schäfere for å arrestere Blitz-aktivisten Stein Lillevolden. Da Haugli ble spurt om hvorfor politiet stormet stedet med hunder, svarte han at det var fordi dørene var for lave til at hestene kunne ta seg inn. Those were the days, my friends. La meg legge til at Willy mer enn gjerne benyttet politihester når han skulle banke demonstranter også, men da helst utendørs.

Lista på 50 titler er for all del veldig fin, men når dette nå skal kokes ned til en Topp 30 måtte jeg altså undersøke hvordan min egen sådanne ville se ut. Ganske annerledes enn det fremtidige resultatet av denne kåringen, ser jeg, men det er kanskje lov å håpe på visse likheter i tetsjiktet? Bare ni av de 50 kandidatene til Mosveen og Nilsen er på min Topp 30, så de to listene vil uansett bli temmelig forskjellige.

I likhet med Avisa Oslos kriterier er også mine litt «tøyelige», som at byen ikke må nevnes ved navn, at artistene slett ikke trenger være fra Oslo og at det er fullt mulig å ha med flere sanger fra samme artist. Jeg har riktignok bare to Lillebjørn Nilsen-låter på min endelige liste mot avisas fem kandidater, men til gjengjeld har jeg funnet plass til Raga Rockers selv om «Maskiner i Nirvana» ikke nevner Oslo i det hele tatt. Det er likevel ingen tvil om at denne og veldig mange andre Michael Krohn-låter er inspirert av byen vår, så han måtte med.

Jeg skal være forsiktig med å si at sangene på lista mi er rangert i pinlig korrekt rekkefølge. Det er og blir en håpløs øvelse å rangere musikk, men jeg føler meg iallfall ganske trygg på at «Nilsen», «Suser avgårde» og «Yess!» hører hjemme helt i tet. Utover det skal jeg ikke legge til noe mer, bare gjenta oppfordringen om å delta i avstemningen. Som ektefødt oslogutt er jeg spent på resultatet.