Netflix-serien Bloodline er en creepy, spennende, og fengslende fortelling om en familie og dens mørkeste hemmeligheter. Med handling fra et koselig gjestgiveri i Florida Keys er rammen for handlingen idyllisk og innbydende, men bak fasaden venter narkosmugling, menneskehandel, mord, løgn og svik.

Serien er på 13 episoder (første sesong, neste sesong kommer i 2016) og er laget av folkene bak advokatserien Damages med Glenn Close. Jeg har ikke sett den, så jeg kan vanskelig sammenligne de to, men det jeg trygt kan si er at Bloodline er «the real deal», et knakende godt stykke fortellerhåndverk der spenningen eskalerer fra episode til episode og ting ikke nødvendigvis er slik som vi blir forledet til å tro.

Gjennom korte glimt fra fremtid og fortid lokker serieskaperne Todd A. og Glenn Kessler og Daniel Zelman oss videre i historien om familien Rayburn. Familien har drevet gjestgiveriet i Florida i en årrekke. Vi blir kjent med patriarken Robert og hans kone Sally (spilt av Sam Shepard og Sissy Spacek) og barna Meg (Linda Cardellini), Kevin (Norbert Leo Butz), John (Kyle Chandler) og det sorte får, Danny (Ben Mendelsohn). Det var også et femte søsken, Sally, oppkalt etter moren, men hun døde i en drukningsulykke som barn og er katalysatoren for familiens problemer.

Danny fikk skylden for hennes død og har siden vært som utstøtt av familien. Han har vendt hjem med ujevne mellomrom, men aldri blitt tatt godt imot, spesielt ikke av faren som blindt klandrer ham for datterens død. De øvrige familiemedlemmene har stilltiende vært med på denne – sannsynligvis ufortjente – behandlingen av Danny.

John (Kyle Chandler) og Danny (Ben Mendelsohn) er seriens to hovedpersoner.
John (Kyle Chandler) og Danny (Ben Mendelsohn) er seriens to hovedpersoner. Foto: Netflix

Når serien starter kommer Danny hjem for n’te gang, og blir møtt med den sedvanlige kalde skulderen fra faren og den tause fordømmelsen fra resten av familiemedlemmene. Den eneste av søsknene med noen omsorgsfølelse for Danny er John, som er politietterforsker. Hele serien dreier rundt det komplekse forholdet dem imellom. Dannys bitterhet og Johns skyldfølelse er det som hele tiden driver handlingen fremover. Danny er tidenes «fuck-up» og roter til ting atter en gang, men denne gangen har han en agenda.

Skuespillerinnsatsen er jevnt over solid, men det er Ben Mendelsohn som virkelig skinner i rollen som Danny. Sam Shepard er jo alltid bra. Det holder at han bare viser fjeset, så ligger jeg i bakken av beundring.

Det som følger er 13 spennende episoder med en og annen uventet vending. Vi snakker ikke her om en virkelig kvalitetsserie à la Boardwalk Empire eller Breaking Bad, men en solid spenningsserie som ved slutten av hver episode gir deg lyst til å se videre. Den er godt fortalt, med enkelte usannsynligheter og logiske brister som vi helt fint klarer å leve med. Sjekk ut traileren over og se om ikke det er verdt en nærmere titt.