Enkelte har kanskje notert seg at jeg har vært såkalt nedteller i NRK P13s supertrivelige og fryktelig gode program Stjernepose denne uken. Jeg har snakket med de to gullguttene Totto Mjelde og Kjartan Ericsson om de aller beste sommerlåtene som noen gang er innspilt og på fullstendig uvitenskapelig vis kommet frem til at det er disse:

1. DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince – «Summertime»
2. Folk & Røvere – «Yess!»
3. The Lotus Eaters – «The First Picture Of You»
4. Jonathan Richman & The Modern Lovers – «That Summer Feeling»
5. The Undertones – «Here Comes The Summer»

En slik liste er selvfølgelig høyst subjektiv, og jeg er vel knapt enig med meg selv i at disse fem sangene er det ypperste som er å oppdrive innen solfylt popmusikk. Lister av denne typen er flytende og i evig endring, og den eneste jeg vel er bombesikker på er førsteplassen med «Summertime». For meg blir det ikke mer sommerlig enn når Will Smith guider meg rundt i et nabolag i Philadelphia en varm sommerdag. Dette til tross for at jeg aldri har vært i Philly – «the city of brotherly love» – men desto mer i min fødeby Oslo som Ulf Nygaard synger om på andreplassen i Folk & Røveres «Yess!». Sånn kan det gå!

Det til side, sommermusikk er en av de fineste subsjangere jeg vet om, og det er på tide å presentere den definitive sommerlisten for alle som følger denne bloggen. Spillelisten du finner under er på godt over 200 låter og stappfull av solfylt og sløy musikk i forskjellige kategorier. Felles for et soleklart (unnskyld) flertall av sangene her er at de faktisk handler om sol og sommer. Noen få låter gjør ikke det, men de er til gjengjeld så sommerlig iørefallende at de likevel er innafor.

De fem toppnoteringene fra Stjernepose-kåringen åpner naturligvis spillelisten, men vær klar over at sangene for øvrig ikke er rangert. De er plassert i helt vilkårlig rekkefølge, så om du for eksempel synes at The Lovin’ Spoonfuls «Summer In The City» eller Danny Wilsons «The Second Summer Of Love» burde vært «høyere» oppe, er det altså ingen grunn til å bli fornærmet.

Jeg vil gjerne henlede oppmerksomheten spesielt mot årets beste nye sommerlåt, Rumers «Deep Summer In The Deep South». Den britisk-pakistanske gullstrupen kommer i slutten av august med albumet Nashville Tears, hennes første countryalbum, der hun har dykket ned i katalogen til låtskriveren Hugh Prestwood. Mange av sangene er kjente, men det er også flere låter som ikke har vært innspilt eller utgitt av noen artister før, og «Deep Summer In The Deep South» er blant dem. Dette er dampende het sørstatscountry (hva nå det er) hvor du formelig ser varmedisen dirre over asfalten og svetten som siler fra alle som beveger seg utendørs. For meg er dette en av årets definitivt beste låter så langt, og noe av det aller fineste Rumer har spilt inn så langt i karrieren. Ikke dårlig for en artist som også – med stort hell – har fremført sanger av blant annet Burt Bacharach, Jimmy Webb og Townes Van Zandt, og som også skriver nydelig selv. Det er også en av de feteste nye sommerlåtene jeg har hørt på år og dag, og jeg kan med sikkerhet si at den vil følge meg gjennom alle fremtidige somre.

Da holder det med gnål fra meg – det er tid for musikk. Jekk en duggfrisk øl eller en flaskecola, skjenk et glass rosévin, miks en Aperol Spritz eller lag litt god iste, sett denne spillelisten på random og spill den høyt, og ikke minst,«smilets by» nyt sommeren. Have fun!

Sjekk også: 100 fete låter med jævlig kule damer