Hæ? Skrallere? Hva er det? Det visste ikke jeg heller inntil Helle ble spurt om å være med i et nytt TV-program, Skrallerne, på Aftenposten TV. Ordet skralling er avledet av det danske ordet skrald som betyr søppel, og skrallere er dermed folk som går i søppelkasser på jakt etter forskjellige ting, i dette tilfellet mat. Det er nemlig helt utrolig hva som blir kastet av fullt spiselige matvarer, hver eneste dag. I store søppelbøtter bak eller i nærheten av så å si et hvilket som helst supermarked pælmes alt som går ut på dato, mat med små skjønnhetsfeil og skader, kort sagt, alt som ikke ser superfresht ut. Det til tross for at veldig mye av maten er helt spiselig. At en matvare er passert datostemplingen betyr som regel ikke at den er uspiselig, da produsentene gjerne opererer med vide marginer for å være helt sikre på at ingen skal bli matforgiftet.
Les også: Jeg er gift med en norgesmester
Dette har Aftenposten laget en liten TV-serie om. De har parret fire skrallere med fire matbloggere, blant dem Helle, som fikk lete i søppelbøtter og lage god mat med det hun og hennes skrallepartner fant en iskald kveld i vinter. Nå er serien lansert på Aftenpostens web-TV, og den er laget som en matkonkurranse. To og to par skraller og lager mat slik at det kåres to vinnere, som til slutt møtes til en siste dyst. Fem episoder i alt à sånn cirka ti minutter. Det er underholdende TV, kjapt unnagjort, men det er også TV som bør være en liten tankevekker. Det er for eksempel ikke sikkert du skal ta den matvaren med tilsynelatende lengst holdbarhet neste gang du er i butikken. Velger du heller den med kortest holdbarhet igjen er den minst like god og du forhindrer at mat blir kastet.
Ta en titt. Under her er det første programmet med Helle, men alle episodene ligger tilgjengelig. Du finner dem her.