Har du hørt om konseptet EatWith? Det går i korte trekk ut på at privatpersoner åpner hjemmene sine som restaurantverter – i byer over hele verden – og hvem som helst kan komme til middag. I likhet med Airbnb er det en måte å komme litt på innsiden av reisemålet du har valgt, at du omgås og sosialiserer lokalbefolkningen på en helt annen måte enn når du bor på hotell eller, som i dette tilfellet, spiser på restaurant.

Toni fra Birmingham smiler forventningsfullt mens Xavi og Nico forbereder maten. Foto: Erik Valebrokk
Toni fra Birmingham smiler forventningsfullt mens Xavi og Nico forbereder maten. Foto: Erik Valebrokk

Da Helle og jeg var på ferie i Barcelona nå i sommer hadde vi lyst til å prøve en middag i regi av EatWith. Helle fant frem til samboerparet Xavi og Nico som ikke er hvilke som helst amatørkokker, men faktisk har seriøs kokkeutdannelse og erfaring fra restaurantbransjen. Christian Strand fra NRK-programmet FBI var faktisk også på besøk hos dem ifjor, og det innslaget kan du se her. Slik skiller de seg fra mange andre EatWith-verter, men det stilles krav til alle som er vertskap. Gjestene skal være garantert seriøs matlaging, om det er fra dyktige hjemmekokker eller kokker med profesjonell bakgrunn.

En av kveldens mange nydelige retter, røkt porcini-sopp med foie gras-ganache og pinjenøtter. Foto: Helle Øder Valebrokk
En av kveldens mange nydelige retter, røkt steinsopp med foie gras-ganache og pinjenøtter. Foto: Helle Øder Valebrokk

Helle tar for seg Xavi og Nico og maten grundig i sitt eget blogginnlegg, så jeg konsentrerer meg heller om selve konseptet. Det foregår på den måten at du søker etter den byen du skal besøke og finner frem til en meny og et vertskap du har tro på gjennom hjemmesiden til EatWith, gjør en avtale og forhåndsbetaler. Du mottar så nøyaktig veibeskrivelse, får fortløpende informasjon om hvilke andre gjester som melder seg på, og blir del av en mailtråd der eventuelle endringer og oppdateringer postes. Det hele er såre enkelt.

Oppover bærer det i en skummel trappeoppgang der det er dampende hett. Tre etasjer opp åpenbarer hjemmet til Xavi og Nico seg. Foto: Helle Øder Valebrokk
Oppover bærer det i en skummel trappeoppgang der det er dampende hett. Tre etasjer opp åpenbarer hjemmet til Xavi og Nico seg. Foto: Helle Øder Valebrokk

Da vi besøkte Xavi og Nico fant vi frem til den oppgitte adressen i det herlig lurvete strøket Raval, der vi ringte på en dør, og kom inn i et portrom som så ut som det en gang i tiden hadde huset et bilverksted eller noe i den duren. Inn en dør og opp tre bratte etasjer, uten heis, med knirkete trappetrinn, mørke kriker og kroker og en dampende hete som bare så vidt var til å holde ut, før vi var oppe og det åpenbarte seg en slags Ali Babas hule. Vi kommer inn i et gigantisk rom, med masse krimskrams, pyntegjenstander, utstillingsdukker i gamle sofaer, stemningsfull belysning, og langt der nede i enden av lokalet, et stort kjøkken og et spisebord der det er dekket på til kveldens ni gjester.

Kjøkken med spiseplass til... en hel haug, og i dagens tilfelle, ni sultne gjester. Foto: Helle Øder Valebrokk
Kjøkken med spiseplass til… en hel haug, og i dagens tilfelle, ni sultne gjester. Foto: Helle Øder Valebrokk

«Velkommen», stråler Nico og tar imot Helle og meg som er kveldens første ankomne, mens Xavi står og forbereder maten. Vi ser oss storøyde og imponerte rundt. Ikke hadde vi trodd at noe så flott som denne leiligheten kunne skjule seg her. Snart kommer også de andre gjestene, tre engelskmenn, tre spanjoler og en meksikaner. Xavi og Nico er utmerkede verter, og gjestene er sosialt oppegående og hyggelige. Vi blir servert en stor meny inspirert av kunstneren Antoni Gaudí (1852 – 1926), arkitekten bak blant annet Sagrada Familia, Casa Mila og Casa Battló og Parc Güell. Gaudí har satt spor etter seg i store deler av Barcelona og da spesielt i bydelen Eixample der han har designet både gatelykter og fortausfliser. Han ble påkjørt av en trikk og døde, 74 år gammel, før tegningene til storverket Sagrada Familia var komplette, og det er noe av årsaken til at kirken ennå ikke er ferdigstilt. Et team av forskere har videreført tegningene slik de har grunn til å anta at Gaudí har tenkt, og kirken skal etter planen stå ferdig i 2026, på hundreårsdagen for hans død.

Ikke bare er maten vi får servert denne kvelden inspirert av Gaudí, bestikket er også fra hans tid, og Xavi og Nico har til og med satt sammen en spesiell spilleliste med musikk fra den perioden han arbeidet som du finner nederst i saken.

To gode og veldig hyggelige verter, Xavi (til venstre) og Nico. Foto: Erik Valebrokk
To gode og veldig hyggelige verter, Xavi (til venstre) og Nico. Foto: Erik Valebrokk

De to vertene forklarer detaljert om de forskjellige rettene, ikke bare hva de inneholder, men hvorfor de har truffet de forskjellige valgene og hvilken tilknytning maten og/eller vinen har til Gaudí. Alt er svært godt, men det er mye mat. Vi betaler 86 euro per person for syv retter med vinmeny og får absolutt valuta for pengene. Dette er dog forholdsvis dyrt i EatWith-sammenheng, men her får vi da også virkelig en opplevelse med eksklusive råvarer og til dels dyre viner så det er ingenting å utsette på prisen.

Det er topp stemning, og samtidig dyp konsentrasjon, når gjestene spiser de nydelig kreerte rettene. Foto: Erik Valebrokk
Det er topp stemning, og samtidig dyp konsentrasjon, når gjestene spiser de nydelig kreerte rettene. Foto: Erik Valebrokk

Og ikke minst er det jo en veldig morsom måte å spise på og treffe nye mennesker. Her utveksler vi mailadresser, og hvem vet om vi ikke treffer flere av de andre gjestene ved andre anledninger. Det er litt avhengig av hva du velger å gjøre det til selv og kjemien som oppstår. Koselig er det uansett, og helt sikkert noe vi vil gjøre igjen.